Vanaf je 18e jaar zul je zelf je zorgverzekering in orde moeten maken. Het is dan ook verstandig om je hierover te laten informeren zodat je deze op de juiste manier kunt afsluiten. In Nederland is de medische zorg over het algemeen erg goed geregeld. Het is daarom ook verplicht voor iedere inwoner in Nederland om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Deze basisverzekering kun je vervolgens nog aanvullen naar jouw eigen wensen en behoeftes. In deze tekst gaan we dieper in op het afsluiten van een zorgverzekering zodat jij op de juiste manier een verzekering kunt afsluiten en op lange termijn hoge kosten zult vermijden.

 

Wat doet een zorgverzekering precies?

Een zorgverzekering zorgt ervoor dat medische behandelingen voor je worden vergoed vanuit de verzekeraar. Hierbij kun je denken aan een bezoekje aan de huisarts, ziekenhuisopname, tandarts en ga zo maar door. Omdat de kosten van een medische behandeling vaak al erg snel hoog oplopen, is het goed om je vooraf op de juiste manier te verzekeren. Op deze manier voorkom je namelijk de hoge facturen van deze behandelingen wanneer je die nodig hebt. Wanneer je je maandelijkse kosten zo laag mogelijk wilt houden, kun je ervoor kiezen om een basisverzekering te nemen en je eigen risico op het hoogst te zetten. Een basisverzekering verzekerd enkel essentiële medische hulp zoals ziekenhuisopnames of een bezoek aan de huisarts. Deze verzekering is dus erg minimaal. Het eigen risico is het bedrag dat jij zelf moet aanbrengen wanneer je een factuur maakt. Als voorbeeldje, stel een behandeling van jou was 2000euro, en je eigen risico is 800 euro, dan zul je eerst je eigen risico zelf moeten afbetalen. Dit wordt berekend op jaarbasis. Je hoeft per jaar dus maar eenmalig je eigen risico af te betalen in het geval van behandelingen. Het is daarom sterk aan te raden om een zorgverzekering die bij jouw wensen past uit te kiezen.

 

Hoe kom ik tot een passende zorgverzekering?

Om tot het juiste pakket te komen is het belangrijk om naar je eigen situatie te kijken. Je kunt namelijk je maandelijkse kosten wel erg laag houden door voor een basisverzekering te kiezen, maar hierdoor zul je voor veel medische hulp dus wel alle facturen zelf moeten betalen. Dit is op lange termijn dan natuurlijk veel duurder als dat je je goed verzekerd voor de dingen die jij nodig hebt. Ga dus echt even zitten voor je zorgverzekering, en zorg dat je jezelf verzekerd voor de dingen die jij noodzakelijk vindt.