Als inwoner van Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Doordat iedereen bijdraagt aan het betalen van de zorgkosten, houden we de zorg niet alleen goed, maar ook betaalbaar. Dat wil echter niet zeggen dat je je scheel moet betalen aan je zorgverzekering. Om die reden mag je ieder jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zo blijven de verzekeringsmaatschappijen scherp en kun jij ieder jaar een goede deal sluiten. Heb jij dus het idee dat je voor je huidige zorgverzekering wel heel erg veel zorgpremie per maand betaalt, dan hebben wij een aantal handige tips om dit bedrag naar beneden te krijgen zonder dat je hoeft in te leveren op de kwaliteit van de zorg. 

 

Kies de juiste basisverzekering

Mensen veranderen en dat betekent dat ook hun zorgvraag verandert. Had jij voorgaande jaren nog veel zorg nodig van de zogenaamde niet-gecontracteerde partijen, maar dit jaar niet, dan kun je je basisverzekering aanpassen. Zorgverzekeraars sluiten namelijk contracten af met zorgaanbieders. Als jij besluit in zee te gaan met een partij waar geen contract mee is afgesloten, wordt slechts een deel van deze zorgkosten vergoed. Wil je volledige vergoeding van deze kosten, dan moet je een uitgebreide basisverzekering kiezen. Je merkt het; het loont om naar je persoonlijke situatie te kijken. Verwacht jij geen zorg meer af te nemen bij deze niet-gecontracteerde partijen, dan kun je voor een minder uitgebreide basisverzekering kiezen. Anderzijds, wanneer je juist meer zorg verwacht te gaan afnemen, dan is het verstandig om een uitgebreidere verzekering te nemen. Zo voorkom je dat je zelf veel extra geld bij moet leggen om jouw zorg te betalen. 

 

Voeg aanvullende verzekeringen toe 

Door een verzekering samen te stellen die is afgestemd op jouw zorgvraag, voorkom je dat je zelf hoge kosten moet maken. Vandaar dat wij je willen aanraden om de aanvullende verzekeringen te bekijken. Het gaat hier vaak over planbare zorg, bijvoorbeeld je jaarlijkse bezoekje aan de tandarts. Je kunt een tandartsverzekering toevoegen aan je zorgverzekering. Hierdoor worden de kosten van de tandarts vergoed. Weet je dus nu al dat je volgend jaar bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan? Dan is het altijd voordeliger om een tandartsverzekering Univé toe te voegen dan om zelf de factuur te betalen. Bekijk daarom altijd de aanvullende opties even om te zien waar jij het meeste baat bij hebt. 

 

Vraag toeslag aan 

Een andere manier om de kosten voor je zorgverzekering en afgenomen zorg in de hand te houden, is door zorgtoeslag aan te vragen. Dit is een tegemoetkoming van de Nederlandse overheid voor mensen die hun zorgpremie niet (volledig) kunnen betalen. Je kunt zelfs met terugwerkende kracht toeslag aanvragen dus bekijk deze optie even. Wil je nog meer kosten besparen? Bekijk dan of je je zorgpremie niet maandelijks, maar in een keer kunt betalen? Ook dit levert vaak een mooie korting op. Ga er dus even voor zitten en je zult zien dat er vele mogelijkheden zijn om een betaalbare zorgverzekering op maat samen te stellen.