Clownseczeem, ook wel bekend als dermatitis perioralis, is een veelvoorkomende huidaandoening die vooral voorkomt rondom de mond en neus. Het wordt gekenmerkt door rode, schilferige plekken en kleine bultjes die lijken op acne. Het kan erg vervelend en ongemakkelijk zijn, maar gelukkig zijn er manieren om het te voorkomen en behandelen.
 

Voorkomen van clownseczeem

Hoewel de precieze oorzaak van clownseczeem nog niet bekend is, zijn er wel een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Zo kan het gebruik van bepaalde cosmetica, zoals crèmes en make-up, de huid irriteren en zo bijdragen aan het ontstaan van clownseczeem. Ook het gebruik van corticosteroïde crèmes kan een trigger zijn voor deze huidaandoening.

Om clownseczeem te voorkomen is het dus belangrijk om goed op te letten welke producten je op je gezicht gebruikt. Kies voor milde, hypoallergene producten en vermijd het gebruik van corticosteroïde crèmes, tenzij voorgeschreven door een arts. Daarnaast is het ook belangrijk om je gezicht goed te reinigen en te hydrateren, zodat de huid gezond blijft en minder vatbaar is voor irritaties.
 

Behandelen van clownseczeem

Als je toch last krijgt van clownseczeem, is het belangrijk om niet zelf te gaan experimenteren met verschillende crèmes en middeltjes. Dit kan de huidaandoening juist verergeren. Het beste is om een afspraak te maken bij de huisarts of dermatoloog, zodat zij de juiste diagnose kunnen stellen en een passende behandeling kunnen voorschrijven. De behandeling van clownseczeem kan bestaan uit het gebruik van antibiotica crèmes, antischimmel crèmes of ontstekingsremmende crèmes. Daarnaast is het ook belangrijk om de huid goed te verzorgen en te hydrateren. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om tijdelijk te stoppen met het gebruik van make-up en andere cosmetica.

Clownseczeem kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er manieren om het te voorkomen en behandelen. Door goed op te letten welke producten je gebruikt en je huid goed te verzorgen, kun je de kans op het ontstaan van deze huidaandoening verkleinen. En als je toch last krijgt van clownseczeem, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Zo kun je snel weer genieten van een gezonde en stralende huid! Wil je meer weten over clownseczeem? Neem dan is een kijkje op sproetonline.nl.